Jak zwykle na Cook'u
obiad szybki i łatwy w przygotowaniu:)! Przyrządzenie tego dania
powinno zająć nam mniej więcej 15 minut z podaniem;). A efekt ?!
Wręcz ,,restauracyjny”;). Mamy tu zestaw mocnych smaków, które
idealnie zgrywają się z makaronem i sosem śmietanowym.
Porcja na 3 – 4
osoby
Składniki :
- makaron tagliatelle 400 g
- ser gorgonzola 200 g
- szynka bajońska lub parmeńska 100 g
- pomidory suszone ok. 80 g (8 – 9 płatów)
- śmietana 30%
- sok z cytryny 3 łyżeczki
- bazylia 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku ( kilka szczypt)
- mała cebula
- czosnek 1 ząbek duży
Przygotowanie
:
1.Makaron ugotować
al dente.
2.W rondelku
wymieszać śmietanę, cytrynę, bazylię, zioła, sól, pieprz.
Zagotować (mieszając co chwilę) i wyłączyć (śmietana musi
zgęstnięć, aby powstał sos).
3.Na głębokiej
patelni zeszklić cebulę i czosnek.
4.Ser i pomidory
pokroić w kawałki. Szynkę ,,porwać”.
5.W kolejności
dodawać : makaron, ser, szynka, sos, pomidory.
6.Wymieszać
wszystko i podgrzewać jeszcze ok 4 minuty.
SMACZNEGO!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz