środa, 15 października 2014

"Tagliatelle z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i szynką parmeńską"



Jak zwykle na Cook'u obiad szybki i łatwy w przygotowaniu:)! Przyrządzenie tego dania powinno zająć nam mniej więcej 15 minut z podaniem;). A efekt ?! Wręcz ,,restauracyjny”;). Mamy tu zestaw mocnych smaków, które idealnie zgrywają się z makaronem i sosem śmietanowym.

Porcja na 3 – 4 osoby

Składniki :

  • makaron tagliatelle 400 g  
  • ser gorgonzola 200 g
  • szynka bajońska lub parmeńska 100 g
  • pomidory suszone ok. 80 g (8 – 9 płatów)
  • śmietana 30%
  • sok z cytryny 3 łyżeczki
  • bazylia 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku ( kilka szczypt)
  • mała cebula
  • czosnek 1 ząbek duży

Przygotowanie :

1.Makaron ugotować al dente.
2.W rondelku wymieszać śmietanę, cytrynę, bazylię, zioła, sól, pieprz. Zagotować (mieszając co chwilę) i wyłączyć (śmietana musi zgęstnięć, aby powstał sos).
3.Na głębokiej patelni zeszklić cebulę i czosnek.
4.Ser i pomidory pokroić w kawałki. Szynkę ,,porwać”.
5.W kolejności dodawać : makaron, ser, szynka, sos, pomidory.
6.Wymieszać wszystko i podgrzewać jeszcze ok 4 minuty.



SMACZNEGO!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz