wtorek, 21 października 2014

”Zupa meksykańska”


Już kiedyś wspominałam, że bardzo lubię dania kuchni meksykańskiej...Ta zupa jest moją ulubioną. Świetnie sprawdziła się na wieloosobowych imprezach, szczególnie zimową porą. Gorąca i lekko pikantna porządnie rozgrzewa;). Proszę nie przerażać się ilością składników, połowa to przyprawy. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, ale niezwykle dobra w smaku!;).

Porcja na 6 osób

Składniki :
  • mięso mielone 500 g
  • cebula czerwona 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • kukurydza w puszce 1 szt
  • fasola czerwona w puszce 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt (duża)
  • keczup 215 g (pikantny kotlin w słoiku)
  • limonka 1/2
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • papryka słodka 4 łyżki
  • papryka ostra 1 łyżka
  • chilli 1 łyżeczka
  • majeranek 3 łyżeczki
  • bazylia 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • świeża bazylia kilka listków
  • ocet winny z czerwonego wina 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • ser żółty gouda lub parmezan

Przygotowanie :

1.Zagotować 1,5 litra wody.
2.Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, 2 łyżkami papryki słodkiej, majerankiem, 1 łyżką oliwy z oliwek oraz octem z czerwonego wina i wymieszać dokładnie.
3..Do gotującej się wody wrzucić kukurydzę i fasolę z puszki (razem z wodą z puszek).
4.Dodać keczup.
5.Gotować przez 30 min, mieszając co chwilę. W międzyczasie (po 15 minutach) dodać pokrojoną w większą kostkę paprykę czerwoną.
6.Przyprawić 2 łyżkami papryki słodkiej, papryką ostrą, chilli, oregano, bazylią świeżą posiekaną, bazylią suszoną, solą, pieprzem.
6.Cebulę czerwoną i czosnek pokroić w małą kostkę, zeszklić na 1 łyżce oliwy z oliwek. Dodać mięso i podsmażyć (około 7 min.).
7.Mięso z cebulą i czosnkiem prosto z patelni (po 30 min. gotowania) dodać do zupy, gotować jeszcze przez 15 min.
8.Pod koniec gotowania wycisnąć sok z limonki i wymieszać, można zetrzeć również odrobinę skórki.
9.Podawać z startym serem żółtym oraz listkiem świeżej bazylii.







SMACZNEGO!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz