Już kiedyś wspominałam, że bardzo lubię dania kuchni
meksykańskiej...Ta zupa jest moją ulubioną. Świetnie
sprawdziła się na wieloosobowych imprezach, szczególnie zimową
porą. Gorąca i lekko pikantna porządnie rozgrzewa;). Proszę nie
przerażać się ilością składników, połowa to przyprawy. Jest
banalnie prosta w przygotowaniu, ale niezwykle dobra w smaku!;).
Porcja na 6 osób
Składniki :
- mięso mielone 500 g
- cebula czerwona 1 szt
- czosnek 3 ząbki
- kukurydza w puszce 1 szt
- fasola czerwona w puszce 1 szt
- papryka czerwona 1 szt (duża)
- keczup 215 g (pikantny kotlin w słoiku)
- limonka 1/2
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- papryka słodka 4 łyżki
- papryka ostra 1 łyżka
- chilli 1 łyżeczka
- majeranek 3 łyżeczki
- bazylia 1 łyżeczka
- oregano 1 łyżeczka
- świeża bazylia kilka listków
- ocet winny z czerwonego wina 1 łyżka
- sól
- pieprz
- ser żółty gouda lub parmezan
Przygotowanie
:
1.Zagotować 1,5
litra wody.
2.Mięso mielone
przyprawić solą, pieprzem, 2 łyżkami papryki słodkiej,
majerankiem, 1 łyżką oliwy z oliwek oraz octem z czerwonego wina i
wymieszać dokładnie.
3..Do gotującej się
wody wrzucić kukurydzę i fasolę z puszki (razem z wodą z puszek).
4.Dodać keczup.
5.Gotować przez 30
min, mieszając co chwilę. W międzyczasie (po 15 minutach) dodać
pokrojoną w większą kostkę paprykę czerwoną.
6.Przyprawić 2
łyżkami papryki słodkiej, papryką ostrą, chilli, oregano,
bazylią świeżą posiekaną, bazylią suszoną, solą, pieprzem.
6.Cebulę czerwoną
i czosnek pokroić w małą kostkę, zeszklić na 1 łyżce oliwy z
oliwek. Dodać mięso i podsmażyć (około 7 min.).
7.Mięso z cebulą i
czosnkiem prosto z patelni (po 30 min. gotowania) dodać do zupy,
gotować jeszcze przez 15 min.
8.Pod koniec
gotowania wycisnąć sok z limonki i wymieszać, można zetrzeć
również odrobinę skórki.
9.Podawać z startym
serem żółtym oraz listkiem świeżej bazylii.
SMACZNEGO!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz