Jeśli staniemy się
szczęśliwymi posiadaczami pysznego i zdrowego mięsa z dzika to mam
dla Was pomysł na pyszną polędwiczkę. Ważne jest, aby mięso się
porządnie wymoczyło, a przyprawy zostały wtarte. Pamiętamy też
żeby je tylko delikatnie obsmażyć. To po to by mięso było jak
najbardziej soczyste.
Takim obiadem na
pewno zaskoczymy niejednego,...;).
Składniki :
- polędwiczka z dzika 1 szt (średniej wielkości)
- smalec 1/4 kostki
- magi 5 łyżek
- tymianek 1/2 łyżeczki
- rozmaryn 1/2 łyżeczki
- czosnek 1 ząbek duży
- jałowiec kilka kulek
- miód 1 łyżka
- musztarda 1 łyżeczka
- suszone śliwki 3 szt
- sól 1/2 łyżeczki
- pieprz 1/2 łyżeczki
Przygotowanie :
- Polędwiczkę wymoczyć w mleku lub wodzie, najlepiej przynajmniej dobę.
- Czosnek wycisnąć przez praskę i mocno wetrzeć w mięso. Też delikatnie wklepywać.
- Polać magi i również dokładnie obtoczyć.
- Posypać solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem, wetrzeć zioła
- Wcisnąć jałowiec.
- Suszone śliwki pokroić w kawałki.
- Podsmażyć chwilkę z obu stron na rozgrzanym smalcu.
- Przełożyć (wraz z rozpuszczonym smalcem, na którym smażyliśmy) do rozgrzanego piekarnika, przed włożeniem nasmarować miodem i posypać śliwkami. Piec ok.25 minut.
SMACZNEGO!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz