sobota, 7 lutego 2015

"Podpiekana polędwiczka z dzika"



Jeśli staniemy się szczęśliwymi posiadaczami pysznego i zdrowego mięsa z dzika to mam dla Was pomysł na pyszną polędwiczkę. Ważne jest, aby mięso się porządnie wymoczyło, a przyprawy zostały wtarte. Pamiętamy też żeby je tylko delikatnie obsmażyć. To po to by mięso było jak najbardziej soczyste.
Takim obiadem na pewno zaskoczymy niejednego,...;).

Składniki :

  • polędwiczka z dzika 1 szt (średniej wielkości)
  • smalec 1/4 kostki
  • magi 5 łyżek
  • tymianek 1/2 łyżeczki
  • rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • czosnek 1 ząbek duży
  • jałowiec kilka kulek
  • miód 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżeczka
  • suszone śliwki 3 szt
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz 1/2 łyżeczki

Przygotowanie :

  1. Polędwiczkę wymoczyć w mleku lub wodzie, najlepiej przynajmniej dobę.
  2. Czosnek wycisnąć przez praskę i mocno wetrzeć w mięso. Też delikatnie wklepywać.
  3. Polać magi i również dokładnie obtoczyć.
  4. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem, wetrzeć zioła
  5. Wcisnąć jałowiec.
  6. Suszone śliwki pokroić w kawałki.
  7. Podsmażyć chwilkę z obu stron na rozgrzanym smalcu.
  8. Przełożyć (wraz z rozpuszczonym smalcem, na którym smażyliśmy) do rozgrzanego piekarnika, przed włożeniem nasmarować miodem i posypać śliwkami. Piec ok.25 minut.






SMACZNEGO!:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz