Na dziś przepis na
sałatkę, którą pewnie dobrze znacie...Jednak chciałam Wam
przedstawić moją wersję tzw. sałatki hawajskiej, która
przeważnie ma w składzie ananasa i seler. W tym przepisie
szczególnie ważny jest jeden składnik – limonka, dzięki której
sos ma świeży smak. Sałatka nie zmiennie szybka i prosta w
wykonaniu. Nadaję się np. na domowe przyjęcia czy trochę
niecodzienną kolację;).
Składniki:
- ananasy w puszce w plastrach 1 puszka ( wykorzystać prawię całą puszkę, bez 3 plastrów)
- seler w słoiku w paskach 1 słoik
- szynka konserwowa cienkie plastry 150 g
- kukurydza w puszcze 1 mała puszka
- świeża papryczka chili 1/2 szt.
- ryż 1/2 woreczka
Sos :
- majonez 3 łyżki
- jogurt grecki 2 łyżki
- sok z limonki 1 łyżeczka
- pieprz szczypta
Wszystkie składniki sosu dobrze
wymieszać. Ma być ,,lejąca” konsystencja.
Przygotowanie :
- Ananasa pokroić w kawałki. Nie drobno, ale też nie w całkiem duże, jeden plaster na ok 8 części.
- Szynkę konserwową pokroić w kostkę.
- Papryczkę drobno posiekać.
- Ryż ugotować i ostudzić.
- Seler w słoiku odcedzić osuszyć i trochę posiekać.
- Dodać kukurydzę i wszystkie składniki i delikatnie przemieszać.
- Na koniec dodać sos i raz jeszcze wymieszać.
P.S. Papryczki i pierzu możemy dać
troszkę więcej jeśli chcemy bardziej ,,ognisty” smak;).
SMACZNEGO:)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz