środa, 4 lutego 2015

''Sałatka Hawajska”


Na dziś przepis na sałatkę, którą pewnie dobrze znacie...Jednak chciałam Wam przedstawić moją wersję tzw. sałatki hawajskiej, która przeważnie ma w składzie ananasa i seler. W tym przepisie szczególnie ważny jest jeden składnik – limonka, dzięki której sos ma świeży smak. Sałatka nie zmiennie szybka i prosta w wykonaniu. Nadaję się np. na domowe przyjęcia czy trochę niecodzienną kolację;).

Składniki:

  • ananasy w puszce w plastrach 1 puszka ( wykorzystać prawię całą puszkę, bez 3 plastrów)
  • seler w słoiku w paskach 1 słoik
  • szynka konserwowa cienkie plastry 150 g
  • kukurydza w puszcze 1 mała puszka
  • świeża papryczka chili 1/2 szt.
  • ryż 1/2 woreczka

Sos :
  • majonez 3 łyżki
  • jogurt grecki 2 łyżki
  • sok z limonki 1 łyżeczka
  • pieprz szczypta

Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszać. Ma być ,,lejąca” konsystencja.


Przygotowanie :

  1. Ananasa pokroić w kawałki. Nie drobno, ale też nie w całkiem duże, jeden plaster na ok 8 części.
  2. Szynkę konserwową pokroić w kostkę.
  3. Papryczkę drobno posiekać.
  4. Ryż ugotować i ostudzić.
  5. Seler w słoiku odcedzić osuszyć i trochę posiekać.
  6. Dodać kukurydzę i wszystkie składniki i delikatnie przemieszać.
  7. Na koniec dodać sos i raz jeszcze wymieszać.

P.S. Papryczki i pierzu możemy dać troszkę więcej jeśli chcemy bardziej ,,ognisty” smak;).





SMACZNEGO:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz