środa, 21 stycznia 2015

"Grillowana pierś z kurczaka z sosem jogurtowym"



Nie przerażać się długością przepisu! To jak zwykle, bardzo proste i szybkie danie. Może grillowana pierś z kurczaka to nic zaskakującego, jednak to połączenie jest zaskakująco pyszne i „lekkie”;)! Fileta możemy przygotować sobie np. dzień wcześniej wieczorem, dla niego lepiej jak postoi przyprawiony, a my tym sposobem, na drugi dzień będziemy mieli obiad w kilka minut;). 

Oczywiście dla bardzo głodnych proponuję dołożyć do dania np. ćwiartki ziemniaczków (przepis znajdziecie w poście ziołowe polędwiczki) lub bagietkę. Z sosem jogurtowym będą smakowały równie dobrze.

Roszponka! To idealny składnik szybkiej sałatki, jest słodka i delikatna. Roszponka i sos balsamiczny o słodkim wyrazistym smaku to duet idealny....:)


Składniki :
  • filety z kurczaka 1 duża szt lub dwie mniejsze
  • przyprawa do kurczaka np. Kamis 4 łyżeczki
  • papryka słodka 2 łyżeczki
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • sól morska szczypta
  • oliwa z oliwek

Sos :
  • jogurt grecki 3 łyżki
  • majonez 1 łyżka
  • sól ziołowa do smaku
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • musztarda Djon 1 łyżeczka
  • keczup 1 łyżeczka

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.


Sałatka : (ilości zależą dla ilu osób szykujemy danie, składniki układamy bezpośrednio na talerzu)
  • roszponka
  • pomidor
  • oliwki
  • suszone pomidory
  • sól ziołowa
  • sos balsamiczny

Układamy kolejno na talerzu :
  1. Garść roszponki, skrapiamy sosem balsamicznym.
  2. Pomidora kroimy na grube plastry, które przekrawamy na pół.
  3. Oliwki 2/3 szt. kroimy w plasterki dokładamy na pomidora.
  4. Dodajemy pomidora suszonego, drobno pokrojonego.
  5. Posypujemy solą ziołową i skrapiamy sosem balsamicznym.


Przygotowanie fileta :

  1. Filety przekrawamy wzdłuż, na niezbyt grube kawałki.
  2. Przyprawiamy paprykami, solą, sosem sojowym, przyprawą do kurczaka. Mieszamy dokładnie. Najlepiej jeśli odstawimy na kilka godzin w pojemniku plastikowym do lodówki.
  3. Rozgrzewamy patelnie grillowaną.
  4. Polewamy kurczaka odrobiną oliwy z oliwek, mieszamy.
  5. Kurczaka kładziemy na rozgrzaną patelnię, na duży ogień. Smażymy max.10 min. w połowie przekładając na drugą stronę. W trakcie smażenia polać jeszcze raz oliwą z oliwek.
    P.S. Po 3 min. smażenia zmniejszyć gaz. Przekładając na drugą stronę znów zwiększyć na 2 minuty. Później znów zmniejszyć.

P.S.2 Zdjęcie następnym razem:)


SMACZNEGO!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz