czwartek, 6 marca 2014

"Sos salsa"


Proszę  nie przerażać się ilością składników, to tylko przyprawy!:).

Bardzo lubię potrawy z kuchni meksykańskiej. Sos salsa jest jedną z nich. Nachosy bez tego sosu to nie nachosy;)!.  Podaję się go na zimno, ale równie dobrze smakuje na ciepło jako dodatek do dań.  Głównymi składnikami są zmiksowane lub drobno pokrojone warzywa bądź owoce z przyprawami.  Pomyślałam, że jego przygotowanie nie może być trudne i nie pomyliłam się..:). 

Składniki :

- pomidory 3 duże
- papryka czerwona 1 szt.
- papryka żółta 1 szt.
- papryczka pepperoni 2 szt.
- cebula 1 szt.
- limonka ½
- świeża mięta 9 listków
- kolendra 1 łyżeczka (najlepiej świeżej)
- pieprz cayenne ½ łyżeczki
- papryka słodka 1 łyżka
- sól morska 2 szczypty
- pieprz 1 szczypta
- bazylia 1 łyżeczka
-oregano 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek 1 łyżka

Przygotowanie :

1.Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Rozgnieść widelcem.
2.Cebulę oraz papryki bardzo drobno pokroić.
3.Pokrojone warzywa dodać do pomidorów. Dodać bazylię, oregano, kolendrę, paprykę słodką, pieprz cayenne, oliwę i wymieszać.
4.Dołożyć jeszcze sok wyciśnięty z połowy limonki oraz posiekaną miętę. Raz jeszcze wymieszać.
5.Smażyć 12 minut (na dużym ogniu przez  8 minut, na mniejszym przez kolejne 4).
6.Przykryć i dusić jeszcze przez 8 minut, mieszając co chwilę.

Zostawić do przestudzenia lub podawać na ciepło.

P.S. Mieszankę składników można również zmiksować w blenderze.






SMACZNEGO!!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz