Proszę nie przerażać się ilością składników, to
tylko przyprawy!:).
Bardzo
lubię potrawy z kuchni meksykańskiej. Sos salsa jest jedną z nich. Nachosy bez
tego sosu to nie nachosy;)!. Podaję się
go na zimno, ale równie dobrze smakuje na ciepło jako dodatek do dań. Głównymi składnikami są zmiksowane lub drobno pokrojone
warzywa bądź owoce z przyprawami. Pomyślałam,
że jego przygotowanie nie może być trudne i nie pomyliłam się..:).
Składniki
:
-
pomidory 3 duże
-
papryka czerwona 1 szt.
-
papryka żółta 1 szt.
-
papryczka pepperoni 2 szt.
-
cebula 1 szt.
-
limonka ½
-
świeża mięta 9 listków
-
kolendra 1 łyżeczka (najlepiej świeżej)
-
pieprz cayenne ½ łyżeczki
-
papryka słodka 1 łyżka
-
sól morska 2 szczypty
-
pieprz 1 szczypta
-
bazylia 1 łyżeczka
-oregano
1 łyżeczka
-
oliwa z oliwek 1 łyżka
Przygotowanie
:
1.Pomidory
sparzyć i obrać ze skóry. Rozgnieść widelcem.
2.Cebulę
oraz papryki bardzo drobno pokroić.
3.Pokrojone
warzywa dodać do pomidorów. Dodać bazylię, oregano, kolendrę, paprykę słodką,
pieprz cayenne, oliwę i wymieszać.
4.Dołożyć
jeszcze sok wyciśnięty z połowy limonki oraz posiekaną miętę. Raz jeszcze
wymieszać.
5.Smażyć
12 minut (na dużym ogniu przez 8 minut, na mniejszym przez kolejne 4).
6.Przykryć
i dusić jeszcze przez 8 minut, mieszając co chwilę.
Zostawić
do przestudzenia lub podawać na ciepło.
P.S.
Mieszankę składników można również zmiksować w blenderze.
SMACZNEGO!!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz