Zupa krem…smacznie,
zdrowo, wykwintnie…?;). Świetna na przystawkę, z bagietką jako lekki obiad,
albo po prostu w zastępstwie za zupę.:)
Składniki :
- pomidory 1 kg
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- natka pietruszki
- oregano ½ łyżeczki
- zioła prowansalskie 1
łyżeczka
- majeranek ½ łyżeczki
- bazylia ½ łyżeczki
- cukier szczypta
- płatki migdałów
- śmietana
Bulion
mięsno – warzywny :
- porcja mięsa na zupę
(np. korpus kurczaka)
- 1,5 l wody
- 2 nieduże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- kilka łodyżek natki
pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie warzywa pokroić
na kawałki i gotować pod przykryciem, na niedużym ogniu ok.30 minut.
Przygotowanie :
1.Przygotować bulion.
2.Pomidory drobno
pokroić, posolić i popieprzyć.
3.Cebulę i czosnek
również drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać
4.Na patelni na 2
łyżkach oliwy, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory i smażyć 4 minuty.
5.Dodać natkę
pietruszki i smażyć kolejne 4 minuty.
6.Podsmażone pomidory
dodać do bulionu i zmiksować w blenderze.
7.Podawać z płatkami
migdałów, odrobiną śmietany oraz świeżą bazylią.
SMACZNEGO!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz