środa, 19 marca 2014

"Zupa krem z pomidorów"


Zupa krem…smacznie, zdrowo, wykwintnie…?;). Świetna na przystawkę, z bagietką jako lekki obiad, albo po prostu w zastępstwie za zupę.:)

Składniki :

- pomidory 1 kg
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- natka pietruszki
- oregano ½ łyżeczki
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- majeranek ½ łyżeczki
- bazylia ½ łyżeczki
- cukier szczypta
- płatki migdałów
- śmietana

Bulion mięsno – warzywny :

- porcja mięsa na zupę (np. korpus kurczaka)
- 1,5 l wody
- 2 nieduże marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 ziemniaki
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- kilka łodyżek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Wszystkie warzywa pokroić na kawałki i gotować pod przykryciem, na niedużym ogniu ok.30 minut.

Przygotowanie :

1.Przygotować bulion.
2.Pomidory drobno pokroić, posolić i popieprzyć.
3.Cebulę i czosnek również drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać
4.Na patelni na 2 łyżkach oliwy, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory i smażyć 4 minuty.
5.Dodać natkę pietruszki i smażyć kolejne 4 minuty.
6.Podsmażone pomidory dodać do bulionu i zmiksować w blenderze.
7.Podawać z płatkami migdałów, odrobiną śmietany oraz świeżą bazylią.





SMACZNEGO!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz