Alternatywa dla
tradycyjnego spaghetti z mięsem mielonym, wersja nieco lżejsza…:).
Składniki :
- cebula 1 szt. Średnia
- czosnek 8 ząbków
- pomidory w puszce
krojone 1 szt.
- tomatera 200 g
- bazylia świeża
- bazylia suszona 1
łyżeczka
- zioła prowansalskie 1
łyżeczka
- tymianek 1 łyżeczka
- oregano 3 łyżeczki
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek 1
łyżka
- mieszanka owoców morza 500 g
- wino białe wytrawne
100 ml
- makaron spaghetti
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie :
1.Owoce morza
przepłukać i posolić.
2.Do miski wlać
tomaterę, pomidory, wyciśnięty przez praskę czosnek (5 ząbków) i wszystkie
przyprawy (oprócz natki pietruszki). Wymieszać.
3.W osolonej wodzie
ugotować makaron.
4.Cebulę i 3 ząbki
czosnku drobno pokroić oraz zeszklić na patelni. Wlać wino, a po odparowaniu
dodać owoce morza. Smażyć 3 minuty. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
4.Dodać sos i dusić 15
minut. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
SMACZNEGO!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz