czwartek, 13 marca 2014

"Spaghetti z owocami morza"


Alternatywa dla tradycyjnego spaghetti z mięsem mielonym, wersja nieco lżejsza…:).

Składniki :

- cebula 1 szt. Średnia
- czosnek 8 ząbków
- pomidory w puszce krojone 1 szt.
- tomatera 200 g
- bazylia świeża
- bazylia suszona 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie 1 łyżeczka
- tymianek 1 łyżeczka
- oregano 3 łyżeczki
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- mieszanka owoców morza 500 g
- wino białe wytrawne 100 ml
- makaron spaghetti
- pieprz do smaku
- sól do smaku 

Przygotowanie :

1.Owoce morza przepłukać i posolić.
2.Do miski wlać tomaterę, pomidory, wyciśnięty przez praskę czosnek (5 ząbków) i wszystkie przyprawy (oprócz natki pietruszki). Wymieszać.
3.W osolonej wodzie ugotować makaron.
4.Cebulę i 3 ząbki czosnku drobno pokroić oraz zeszklić na patelni. Wlać wino, a po odparowaniu dodać owoce morza. Smażyć 3 minuty. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
4.Dodać sos i dusić 15 minut. Doprawić pieprzem i solą do smaku.




 SMACZNEGO!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz