czwartek, 5 grudnia 2013

"Jajka nadziewane"


Jajka nadziewane to dobra przekąska na każdą imprezę. Przepis nie jest zbyt wyszukany, ale jajka w tym wydaniu smakują naprawdę dobrze. Jeżeli mielibyśmy do czego wykorzystać białka to pasta, która nam powstaje ze składników świetnie nadaje się również na kanapki jako pasta jajeczna własnej roboty;)

Składniki (na 7 jajek) :

- jajka 7 sztuk
- pieczarki 2 średnie
- cebula jedna mała lub pół dużej
- majonez duża łyżka
- natka pietruszki (liście z ok.5 łodyżek)
- sól 
- pieprz
- masło 1 łyżka
- papryka czerwona do dekoracji

Przygotowanie :

1.Jajka gotujemy na twardo, kroimy na pół i wyjmujemy żółtko.
2. Pieczarki i cebulę kroimy drobno, smażymy na maśle, aż cebula mocno się zarumieni.
3. Solimy i pieprzymy pieczarki i cebulę (troszkę za dużo), dodajemy do rozdrobionych widelcem żółtek i mieszamy.
4. Dodajemy majonez i posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem jeszcze raz dokładnie mieszamy, aż powstanie masa.
5. Układamy masę na jajkach. Ozdabiamy papryką (dowolnie).


SMACZNEGO!:) 

1 komentarz:

  1. Jak dla mnie pyszne.robilam pierwszy raz i jestem zadowolona.pozdrawiam basia

    OdpowiedzUsuń