środa, 11 grudnia 2013

"Ziołowe polędwiczki"


Uwielbiam polędwiczki wieprzowe…:) Można je przygotować na wiele ciekawych sposobów i stworzyć danie niczym z wykwintnej restauracji;). Pierwszy pomysł na polędwiczkę to jej ziołowe wydanie. Mocno wyczuwalny będzie tu rozmaryn.
Moja propozycja podania : ziołowe polędwiczki z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków oraz świeżymi warzywami polanymi jogurtem wymieszanym z czosnkiem i odrobiną ulubionych ziół.

PORCJA NA 3 OSOBY :

Składniki :

- polędwiczka wieprzowa ok.530 g
- tymianek 2 łyżki
- majeranek 2 łyżki
- rozmaryn 1 łyżeczka
- papryka ostra 1 łyżka
- musztarda ostra dijon 2 łyżki
- miód 2 łyżki
- sól
- pieprz

Przygotowanie :

1. Polędwiczkę kroimy na cienkie i małe kotleciki. Bardzo lekko tłuczemy z jednej strony.
2. Solimy i pieprzymy z jednej strony.
3. Posypujemy tymiankiem i majerenkiem.
4. Dodajemy musztrdę, miód, paprykę ostrą i rozmaryn. Wszystko razem mieszamy.
5. Na rozgrzanej łyżce oliwy smażymy polędwiczki. 3 minuty z jednej strony na dużym ogniu i 4 minuty na drugiej stronie na średnim ogniu.

Ćwiartki ziemniaczków :

Składniki :
- ziemniaki  4 sztuki większe
- oliwa 2 łyżki
- ulubione zioła po 1 łyżeczce
- papryka ostra 1 łyżeczka
- papryka słodka 1 łyżeczka
- sól

Przygotowanie :

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.
2. Kroimy na ćwiartki.
3. Przygotowujemy marynatę : do oliwy dodajemy zioła, paprykę słodką i ostrą oraz sól, mieszamy.
4. Marynatę dodajemy do ziemniaków i mieszamy.

5. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ćwiartki ziemniaczków i pieczemy ok .40 minut. 20 minut temp.200 stopni, drugie 20 min. 180 stopni + termo obieg.




SMACZNEGO!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz