Przepis
z serii świątecznych postów:). Na moim wigilijnym stole zawsze znajdzie się
ryba po grecku mojej mamy. Każdy ma swój sposób na to danie, ale ta wersja
najbardziej mi smakuje:).
Przejęłam
ten przepis i wypróbowałam różne propozycje podania. Oprócz opcji na zimno jako
ryba po grecku polecam też podanie sosu na ciepło, a jako dodatek sprawdzi się np.
ryż.
Nie
macie pomysłu na dwunastą potrawę? Polecam…:)
PORCJA
NA 4 OSOBY :
Składniki
:
-
ryba (np. sandacz) 6 małych filetów
-
keczup łagodny 200 gram (polecam Włocławek w słoiku)
-
keczup pikantny 200 gram
- cebula 2 średnie
- marchewka 1 duża
-
koncentrat pomidorowy 1 czubata łyżeczka
-
Vegeta 30 gram
-
oliwa 4 łyżki
-
kostka rosołowa 1/2
Przygotowanie :
1.
Rybę kroimy (jeden filet na np.3 kawałki). Przyprawiamy Vegetą (dobrze jeśli
ryba trochę poleży przyprawiona). Smażymy.
2.
Cebulę należy zetrzeć na tarce na płatki, marchewkę również zetrzeć, ale na
dużych oczkach.
3.Na
rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę na złocisty kolor. Następnie dorzucamy
marchewkę i dusimy pod przykryciem.
4.
W międzyczasie rozpuszczamy kostkę rosołową w szklance wody.
5.
Jak marchewka zmieni kolor i wraz z cebulą będą miękkie dodajemy rosołek. Mieszamy
i jeszcze kilka minut dusimy.
6.
Dodajemy keczupy, koncentrat, jeśli chcemy to przyprawiamy. Mieszamy i jeszcze
chwilę i dusimy aż zacznie się gotować.
7.
Usmażoną rybę przekładamy sosem.
SMACZNEGO!:)
To ja jeszcze poproszę o wartości odżywcze przy każdym przepisie i będzie idealnie! :)
OdpowiedzUsuńTo żeby było idealnie, na pewno się o to postaram:)
OdpowiedzUsuń