,,Fast
fusion” - ananasowy kurczak
Kurczak
w sosie słodko – kwaśnym to bardzo prosty i szybki przepis. Jeśli ktoś gustuje
w tego typu smakach, nie ma pomysłu na obiad, a ma mało czasu na jego
przygotowanie to ten przepis to strzał
w 10-tkę;).
PORCJA
NA 4 OSOBY :
Składniki
:
- piersi z kurczaka 500 g
- ananasy
w puszce + sok 9 plastrów
- sos
sojowy 2 – 4 łyżki
- keczup
ostry + łagodny 1 szklanka
-
musztarda 2 – 4 łyżki
- miód 2
łyżki
-
papryka słodka 2 łyżki
-
papryka ostra 1 łyżka
- oliwa
1 łyżka
- ryż
basmati 1 szklanka
- masło
1 łyżka
Przygotowanie
:
1.Piersi
z kurczaka i ananasa kroimy w średnią kostkę
2. Kurczaka
posypujemy papryką słodką i ostrą, dodajemy pół łyżki sosu sojowego i mieszamy.
3. Na
głęboką patelnię dajemy łyżkę oliwy, kiedy
oliwa się rozgrzeje przez ok. 3 minuty podsmażamy ananasa.
4. Następnie
dodajemy kurczaka i podsmażamy przez ok.4 minuty. Dodajemy sos sojowy,
musztardę, keczup, miód, sok z ananasa i dokładnie mieszamy.
5. Dusimy
pod przykryciem jeszcze kila minut.
Przygotowanie ryżu :
1.W
małym rondelku rozgrzewamy masło.
2. Ryż opłukujemy, dodajemy do masła mieszamy.
3.
Następnie dodajemy 2 szklanki zagotowanej wody i mieszając co chwilę gotujemy aż
będzie miękki.
p.s.
Ilości sosu, papryk, miodu, keczupu, musztardy możemy regulować wedle uznania,
jeśli nie lubimy pikantnego dodamy mniej papryki ostrej i keczupu ostrego,
jeśli ma być mniej słodkie zmniejszymy ilość miodu, a jeśli smak będzie dla nas
zbyt wyrazisty można dolać odrobinę wody.
SMACZNEGO
:)
Pycha już wiem co dziś zjem na obiad;)
OdpowiedzUsuń