poniedziałek, 11 listopada 2013

"Rucola Espaniola"

"Rucola Espaniola" czyli hiszpański zryw

Na dobry początek chciała bym podrzucić Wam przepis na sałatkę, na której punkcie ostatnio oszalałamJ.
Do skomponowania sałatki zainspirowały mnie dwie pizze na cieście Tuscani w pizza hut. Pomyślałam, że z połączenia kilku dodatków z tych właśnie pizz może powstać całkiem dobra kombinacjaJ
Dla tych co liczą kalorię, dbają o linie, itp. podaję ich zawartość w poszczególnych składnikach i w całej sałatce w sumieJ


PORCJA NA 4 OSOBY :
Składniki:
- rukola 100 g   (25 kal)
- pomidorki koktajlowe 400 g  (60 kal)
- ser kozi 140 g    (353 kal)
- żurawina 60 g    (160 kal)
- szynka dojrzewająca (np. serrano) 80 g (ok.5/6 plastrów)    (92 kal)
- oliwa ok.5 łyżek    (82 kal)
- bazylia suszona ok.1 łyżeczka  (10 kal)
- oregano suszone ok.1 łyżeczka  (10 kal)
- sól szczypta
- pieprz szczypta
- ocet balsamiczny ok.1 łyżka   (5 kal)
- ocet winny z czerwonego wina ok.1 łyżka  (1 kal)
Suma: 798 kalorii (czyli 199,5 na osobę)

Przygotowanie:

1. Rokolę myjemy, osuszamy.

2. Bazylię i oregano mieszamy z oliwą octem balsamicznym i octem winnym. ,,Zalewą” polewamy rukolę i mieszamy. (troszkę zalewy możemy zostawić na pomidorki)

3. Pomidorki przekrajamy na pół. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu, jeśli zostało nam zalewy z ziół i oliwy to możemy skropić nią pomidorki. Kładziemy je na rukolę.

4. Ser kroimy w kostkę, ale nie za drobno. Dodajemy na pomidorki.

5. Posypujemy żurawiną.

6. Szynkę rwiemy na kawałki i kładziemy na wierzch.

p.s. na koniec możemy skropić szynkę sosem balsamicznym, ładnie wygląda i nada jeszcze bardziej wyrazisty smak.

p.s.1 sałatka bardzo dobrze smakuję z bagietką posmarowaną masłem, przyprawioną ziołami (zioła wg uznania) i podpieczoną kilka minut w piekarniku.




SMACZNEGOJ


4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie :) Ja posypałabym parmezanem całe danie. Po prostu szynka dojrzewająca i parmezan to mój duet :) Powodzenia w blogowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczna nazwa bloga :) i super przepis, czekamy na nowe pomysły i kreacje

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarze:)...jeśli chodzi o duet szynki dojrzewającej i parmezanu - jak najbardziej:), parmezan to dobry dodatek do wielu potraw i sałatek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz sie nie moge doczekac kiedy ja u mnie robisz :) AGA S

    OdpowiedzUsuń