"Rucola Espaniola" czyli hiszpański zryw
Na dobry
początek chciała bym podrzucić Wam przepis na sałatkę, na której punkcie
ostatnio oszalałamJ.
Do
skomponowania sałatki zainspirowały mnie dwie pizze na cieście Tuscani w pizza
hut. Pomyślałam, że z połączenia kilku dodatków z tych właśnie pizz może powstać
całkiem dobra kombinacjaJ
Dla tych
co liczą kalorię, dbają o linie, itp. podaję ich zawartość w poszczególnych
składnikach i w całej sałatce w sumieJ
PORCJA
NA 4 OSOBY :
Składniki:
- rukola
100 g (25 kal)
-
pomidorki koktajlowe 400 g (60 kal)
- ser
kozi 140 g (353 kal)
-
żurawina 60 g (160 kal)
- szynka
dojrzewająca (np. serrano) 80 g (ok.5/6 plastrów) (92 kal)
- oliwa
ok.5 łyżek (82 kal)
- bazylia
suszona ok.1 łyżeczka (10 kal)
-
oregano suszone ok.1 łyżeczka (10 kal)
- sól
szczypta
- pieprz
szczypta
- ocet
balsamiczny ok.1 łyżka (5 kal)
- ocet
winny z czerwonego wina ok.1 łyżka (1
kal)
Suma:
798 kalorii (czyli 199,5 na osobę)
Przygotowanie:
1. Rokolę
myjemy, osuszamy.
2.
Bazylię i oregano mieszamy z oliwą octem balsamicznym i octem winnym. ,,Zalewą”
polewamy rukolę i mieszamy. (troszkę zalewy możemy zostawić na pomidorki)
3.
Pomidorki przekrajamy na pół. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu, jeśli zostało
nam zalewy z ziół i oliwy to możemy skropić nią pomidorki. Kładziemy je na
rukolę.
4. Ser
kroimy w kostkę, ale nie za drobno. Dodajemy na pomidorki.
5.
Posypujemy żurawiną.
6.
Szynkę rwiemy na kawałki i kładziemy na wierzch.
p.s. na
koniec możemy skropić szynkę sosem balsamicznym, ładnie wygląda i nada jeszcze
bardziej wyrazisty smak.
p.s.1
sałatka bardzo dobrze smakuję z bagietką posmarowaną masłem, przyprawioną
ziołami (zioła wg uznania) i podpieczoną kilka minut w piekarniku.
SMACZNEGOJ
Wygląda apetycznie :) Ja posypałabym parmezanem całe danie. Po prostu szynka dojrzewająca i parmezan to mój duet :) Powodzenia w blogowaniu.
OdpowiedzUsuńfantastyczna nazwa bloga :) i super przepis, czekamy na nowe pomysły i kreacje
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze:)...jeśli chodzi o duet szynki dojrzewającej i parmezanu - jak najbardziej:), parmezan to dobry dodatek do wielu potraw i sałatek:)
OdpowiedzUsuńJuz sie nie moge doczekac kiedy ja u mnie robisz :) AGA S
OdpowiedzUsuń