niedziela, 24 listopada 2013

''Peanut Pear"


Połączenie nie słodko kwaśne, ale słodko słone, to dość oryginalny, jednak bardzo smaczny mix.  Gruszka, prażone orzeszki i sos vinegret, to pyszny pomysł na bardzo szybką sałatkę.

Składniki :
- mix sałat z rukolą 100 g
- 1 duża gruszka
- ser lazur 100g
- orzeszki ziemne smażone solone 100 g
- ząbek czosnku
- miód 1 łyżka
- sok z cytryny 1 łyżka
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- sól szczypta
- pieprz szczypta

Sos:
Wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli oraz łyżkę miodu wymieszać. Następnie dodać sok z cytryny, szczyptę pieprzu znów wymieszać. Na koniec oliwa z oliwek i jeszcze raz mieszamy.

Przygotowanie:
1. Mix sałat polać 1/3 sosu i wymieszać.
2. Gruszkę pokroić w słupki poukładać na sałacie.
3. Ser pokroić w kostkę, ułożyć.
4. Posypać orzeszkami i polać resztą sosu





 SMACZNEGO!:)

2 komentarze:

  1. Robię tą salatkę już czwarty raz! Jest świetna, szybka, smaczna! Dzięki za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam, zjadlam... nie przepadam za tak ekstremalnymi polaczeniami smakow... ale... jest pycha! ;) polecam :)

    OdpowiedzUsuń