poniedziałek, 20 stycznia 2014

"Pikantne kieszonki francuskie"


Pewnie każdy z Was przyrządza ciasto francuskie z przeróżnymi składnikami i na swój ulubiony sposób. Moja propozycja, mimo, że może wydaje się niezbyt zaskakująca, kryje w sobie ciekawy, pikantny smak…Ważne,  by szynkę pokroić w grubsze plastry, żeby była wyczuwalna. Jajko wymieszane z ziołami sprawi, że ciasto nie będzie mdłe i przypiecze się na złocisty kolor. Curry i pieprz cayenne nadadzą pikanterii…:).

P.S. Już w następnym przepisie pojawią się wartości odżywcze:).

Składniki :

- ciasto francuskie ok.300 g
- pieczarki 250 g
- szynka konserwowa 150 g
- ser żółty 8 plastrów
- jajko 1 szt.
- zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka
- curry 1 płaska łyżeczka
- pieprz cayenne 1/2 łyżeczki
- papryka słodka 1 łyżeczka
- pieprz szczypta
- sól 3 szczypty

Przygotowanie :

1.Ciasto podzielić na 8 kwadratów.
2.Pieczarki  pokroić drobno. Na suchej patelni, na dużym ogniu smażyć przez 2 minuty. Polać dwoma łyżkami oliwy i wymieszać. Smażyć 4 minuty. Posypać curry, pieprzem cayenne, papryka słodką, solą (2 szczypty) i pieprzem. Mieszać i smażyć jeszcze około 7 minut.
3.Na każdym kwadracie ułożyć plaster sera.
4.Szynkę pokroić w grube paski i ułożyć na serze.
5.Dołożyć pieczarki i zawinąć ciasto w kieszonki, rogaliki, co nam przyjdzie do głowy;).
6.Roztrzepać jajko i wymieszać z ziołami prowansalskimi i szczyptą soli. Posmarować kieszonki po wierzchu i lekko po nakłuwać.
7.Piec w piekarniku przez 20 minut, 170 stopni. 10 minut z termo obiegiem + 10 minut bez.




SMACZNEGO!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz