Pewnie każdy z Was przyrządza ciasto
francuskie z przeróżnymi składnikami i na swój ulubiony sposób. Moja propozycja,
mimo, że może wydaje się niezbyt zaskakująca, kryje w sobie ciekawy, pikantny
smak…Ważne, by szynkę pokroić w grubsze
plastry, żeby była wyczuwalna. Jajko wymieszane z ziołami sprawi, że ciasto nie
będzie mdłe i przypiecze się na złocisty kolor. Curry i pieprz cayenne nadadzą
pikanterii…:).
P.S. Już w następnym przepisie pojawią
się wartości odżywcze:).
Składniki :
- ciasto francuskie ok.300 g
- pieczarki 250 g
- szynka konserwowa 150 g
- ser żółty 8 plastrów
- jajko 1 szt.
- zioła prowansalskie 1 płaska łyżeczka
- curry 1 płaska łyżeczka
- pieprz cayenne 1/2 łyżeczki
- papryka słodka 1 łyżeczka
- pieprz szczypta
- sól 3 szczypty
Przygotowanie :
1.Ciasto podzielić na 8 kwadratów.
2.Pieczarki pokroić drobno. Na suchej patelni, na dużym
ogniu smażyć przez 2 minuty. Polać dwoma łyżkami oliwy i wymieszać. Smażyć 4
minuty. Posypać curry, pieprzem cayenne, papryka słodką, solą (2 szczypty) i
pieprzem. Mieszać i smażyć jeszcze około 7 minut.
3.Na każdym kwadracie ułożyć plaster
sera.
4.Szynkę pokroić w grube paski i ułożyć
na serze.
5.Dołożyć pieczarki i zawinąć ciasto w
kieszonki, rogaliki, co nam przyjdzie do głowy;).
6.Roztrzepać jajko i wymieszać z ziołami
prowansalskimi i szczyptą soli. Posmarować kieszonki po wierzchu i lekko
po nakłuwać.
7.Piec w piekarniku przez 20 minut, 170
stopni. 10 minut z termo obiegiem + 10 minut bez.
SMACZNEGO!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz