czwartek, 16 stycznia 2014

"Zupa serowa"


Krótko i na temat : szybka i syta:).  W sam raz na zimowy obiad. Można podać również na imprezie jako danie główne.

Porcja na 5 osób

Składniki :

- mięso  mielone 0,5 kg
- pieczarki 0,5 kg
- por  1 szt. duża
- serki  topione śmietankowe (polecam Hochland)  6 szt.
- kostki rosołowe 3 szt.
- bazylia  1 łyżeczka
- majeranek  1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- oliwa  2 łyżki
- woda  1,5 l

Przygotowanie :

Czas gotowania od momentu wstawienia ok.45 minut
1.Pieczarki pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na łyżce oliwy (około 7 minut). Lekko doprawić solą i pieprzem.
2.W garnku na zupę, w 1,5 litra gorącej wody rozpuścić kostki  rosołowe. Odlać do miseczki małą chochelkę rozpuszczonego rosołku.
3.Do rosołków wrzucić pieczarki.
4.Podsmażyć  mięso mielone (około 7 minut). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wrzucić do garnka.
5.Por drobno pokroić, dodać do zupy.
6.Serki wymieszać z chochelką rosołku i również dodać do zupy.
7.Przyprawić bazylią i majerankiem.
8.Zupę mieszać i gotować jeszcze chwilę.


SMACZNEGO!:) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz