czwartek, 27 lutego 2014

"Bruschetta"


Bruschetta to jedna z moich ulubionych przekąsek. Jest to grzanka nasmarowana głownie oliwą z dodatkiem czosnku.  Świetnie nadaje się do wielu sałatek, krewetek czy po prostu jako przystawka. Pomysłów na jej przyrządzenie może być wiele. Ja proponuję jedną z tradycyjnych wersji.

Składniki :

- ciabatta 3 szt.  ( może być też bagietka korzenna)
- pomidor 1 szt.
- czosnek 3 ząbki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- świeża bazylia 5 listków
- oregano 2 łyżeczki
- sól
- pieprz

Przygotowanie :

1.Pieczywo przekroić na pół i natrzeć czosnkiem namaczanym w oliwie.
2.Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, drobno pokroić, przełożyć do miseczki i rozgnieść.
3.Dodać oliwę, posiekaną bazylię, oregano, sól, pieprz oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.  
4.Wszystko dokładnie wymieszać.
5.Pieczywo  przypiec w piekarniku przez 3 minuty. Nałożyć mieszankę z pomidora i podpiec jeszcze 4 minuty w piekarniku lub od razu podawać



SMACZNEGO!:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz