czwartek, 20 lutego 2014

"Sałatka ze szpinakiem i orzechami włoskimi"


Uwielbiam świeży szpinak! Jest słodkawy w smaku i można go jeść zupełnie bez niczego. Oprócz tego, że jest pyszny ma bardzo wiele wartości odżywczych. Bogaty jest m.in. w potas, kwas foliowy, żelazo, witaminę C i beta-karoten. Dostępny jest przez cały rok, więc może szczególnie się przydać w okresach niedoboru świeżych warzyw…
W tej sałatce szpinak połączony jest z sosem balsamicznym. Dokładamy do tego drugi zgrany duet w postaci sera pleśniowego i orzechów włoskich. Powstaje nam pyszna, wykwintna i zdrowa sałatka.

Składniki :

- świeży szpinak 150 g
- pomidorki koktajlowe 300 g
- ser gorgonzola lub camembert 220 g
- orzechy włoskie ok.200 g
- sos balsamiczny
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- zioła prowansalskie 2 łyżeczki
- sól
- pieprz

Przygotowanie :

1.Szpinak myjemy i osuszamy. Wykładamy na półmisek. Skrapiamy sosem balsamicznym i lekko mieszamy.
2.Przygotowujemy sos sałatkowy : zioła prowansalskie mieszamy z octem balsamicznym, oliwą, szczyptą soli i pieprzu.
3.Pomidorki przekrawamy na pół lub na ćwiartki układamy na szpinaku. Polewamy sosem.
4.Ser kroimy w kostkę rozrzucamy po pomidorkach.
5. Posypujemy orzechami włoskimi i skrapiamy sosem balsamicznym.




SMACZNEGO!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz