Wydrylowane udka z kurczaka to kolejny
pomysł na szybki i smaczny obiad. Ja kupuje udka już bez kości, także jeszcze
szybkie nadzienie i obiad w 20 minut. Udka, w tym wydaniu są bardzo soczyste i
mocne w smaku…
Proponuję podać z ryżem i sałatą lodową
polaną musztardowym sosem winegret.
PORCJA NA 3 OSOBY :
Składniki :
- wydrylowane udka z kurczaka 500 g
- ser feta 200 g
- natka pietruszki
- pikantna przyprawa do kurczaka prymat
3 łyżeczki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- olej do smażenia 2 łyżki
P.S. Jeżeli lubimy mocno słone to możemy
mięso przyprawić jeszcze małą szczyptą soli i pieprzu.
Przygotowanie :
1.Udziki przyprawić przyprawą do
kurczaka (opcjonalnie solą i pieprzem). Wymieszać.
2.Ser feta rozgnieść widelcem, dodać
poszatkowaną natkę pietruszki oraz oliwę. Wymieszać dokładnie, by składniki się
połączyły.
3.Udziki rozłożyć i nakładać nadzienie,
rozprowadzając je po całości.
4.Zwijać udka, tak by nadzienie było w
środku. Można użyć szpikulców do mięsa, żeby nie rozpadło się nam podczas
smażenia.
5.Na głębokiej patelni, na oleju
podsmażamy udziki po 3 minuty z każdej strony. Następnie przykrywamy i dusimy
pod przykryciem przez 15 minut.
Sałata
lodowa z sosem winegret :
Liście sałaty porwać, polać sosem i
wymieszać.
Musztardowy
sos winegret
Składniki :
- musztarda francuska 2 czubate łyżeczki
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- miód 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.
P.S. Ryż polewam sosem, który powstaje
podczas duszenia się udzików.
SMACZNEGO!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz