niedziela, 16 lutego 2014

"Udziki nadziewane"


Wydrylowane udka z kurczaka to kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Ja kupuje udka już bez kości, także jeszcze szybkie nadzienie i obiad w 20 minut. Udka, w tym wydaniu są bardzo soczyste i mocne w smaku…

Proponuję podać z ryżem i sałatą lodową polaną musztardowym sosem winegret.

PORCJA NA 3 OSOBY :

Składniki :

- wydrylowane udka z kurczaka 500 g
- ser feta 200 g
- natka pietruszki
- pikantna przyprawa do kurczaka prymat 3 łyżeczki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- olej do smażenia 2 łyżki

P.S. Jeżeli lubimy mocno słone to możemy mięso przyprawić jeszcze małą szczyptą soli i pieprzu.

Przygotowanie :

1.Udziki przyprawić przyprawą do kurczaka (opcjonalnie solą i pieprzem). Wymieszać.
2.Ser feta rozgnieść widelcem, dodać poszatkowaną natkę pietruszki oraz oliwę. Wymieszać dokładnie, by składniki się połączyły.
3.Udziki rozłożyć i nakładać nadzienie, rozprowadzając je po całości.
4.Zwijać udka, tak by nadzienie było w środku. Można użyć szpikulców do mięsa, żeby nie rozpadło się nam podczas smażenia.
5.Na głębokiej patelni, na oleju podsmażamy udziki po 3 minuty z każdej strony. Następnie przykrywamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. 


Sałata lodowa z sosem winegret :
Liście sałaty porwać, polać sosem i wymieszać.

Musztardowy sos winegret

Składniki :
- musztarda francuska 2 czubate łyżeczki
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- miód 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- sól morska
- pieprz świeżo zmielony

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.

P.S. Ryż polewam sosem, który powstaje podczas duszenia się udzików.







SMACZNEGO!:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz