piątek, 7 lutego 2014

"Domowy Hamburger"


Zdrowy fast food - brzmi absurdalnie? Nie, kiedy hamburgera przygotujemy sami:)! Szybko, smacznie i bez wyrzutów sumienia!;).

Dobór sosu, bułki czy dodatków dowolny. Ja np. wybrałam pyszne bułki z piekarni, pszenne i z dynią.

Na 4 hamburgery

Składniki :

- antrykot zmielony  0,5 kg
- cebula dymka  1 średnia
- musztarda dijon  2 łyżeczki
- sól morska 
- pieprz grubo mielony
- ocet winny z czerwonego wina  3 płaskie łyżeczki
- olej
- duża bułki pszenna lub z ziarnami  4 sztuki
- pomidor  1 sztuka
- ogórek konserwowy  1 sztuka
- sałata lodowa  kilka liści

Przygotowanie :

1.Cebulę drobno pokroić
2.Mięso przyprawić solą i pieprzem, dodać musztardę, ocet winny i cebulkę.
3.Dokładnie wymieszać mięso, po ugniatać. 
4.Z mięsa formujemy hamburgery o grubości 1,5 centymetra.
5.Na rozgrzanych dwóch łyżkach oleju, smażymy hamburgery po 3 minuty z każdej strony.
6.Przekładamy na rozgrzaną patelnię grillowaną i smażymy jeszcze po 1 minucie z każdej strony.
7. Bułki przekroić i podgrzać w piekarniku 2 minuty, 200 stopni z termo obiegiem.

Propozycja sosu :

- jogurt grecki  2 łyżki
- keczup  3 łyżeczki
- musztarda  2 łyżeczki
- vegeta  1 płaska łyżeczka

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

SMACZNEGO:)! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz