Zdrowy fast food - brzmi absurdalnie?
Nie, kiedy hamburgera przygotujemy sami:)! Szybko, smacznie i bez wyrzutów
sumienia!;).
Dobór sosu, bułki czy dodatków dowolny.
Ja np. wybrałam pyszne bułki z piekarni, pszenne i z dynią.
Na 4 hamburgery
Składniki :
- antrykot zmielony 0,5 kg
- cebula dymka 1 średnia
- musztarda dijon 2 łyżeczki
- sól morska
- pieprz grubo mielony
- ocet winny z czerwonego wina 3 płaskie łyżeczki
- olej
- duża bułki pszenna lub z ziarnami 4 sztuki
- pomidor 1 sztuka
- ogórek konserwowy 1 sztuka
- sałata lodowa kilka liści
Przygotowanie :
1.Cebulę drobno pokroić
2.Mięso przyprawić solą i pieprzem,
dodać musztardę, ocet winny i cebulkę.
3.Dokładnie wymieszać mięso, po ugniatać.
4.Z mięsa formujemy hamburgery o
grubości 1,5 centymetra.
5.Na rozgrzanych dwóch łyżkach oleju, smażymy
hamburgery po 3 minuty z każdej strony.
6.Przekładamy na rozgrzaną patelnię grillowaną
i smażymy jeszcze po 1 minucie z każdej strony.
7. Bułki przekroić i podgrzać w
piekarniku 2 minuty, 200 stopni z termo obiegiem.
Propozycja sosu :
- jogurt grecki 2 łyżki
- keczup
3 łyżeczki
- musztarda 2 łyżeczki
- vegeta
1 płaska łyżeczka
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO:)!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz