Uwielbiam ten sposób na karkówkę. Dzięki temu, że dusi się w sosie, a wcześniej zamarynuje się w czosnku, po upieczeniu jest miękka i soczysta. Dość ciężkie mięso staje się delikatne. Do tego pyszny sos. Dobry i syty obiad, którego przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Czas pieczenia jest dłuższy, ale karkówka piecze się sama, więc po włożeniu jej do piekarnika możemy zająć się czymś innym. Można podać z ziemniaczkami, ale również samodzielnie, jako np. danie główne na domowej imprezie;).
Porcja na 4 osoby :
Składniki :
- karkówka 1 kg
- czosnek 3 duże ząbki
- cebula 3 szt.
- sól
- pieprz
- olej
Sos
:
- woda 1 ½ szklanki
- keczup Włocławek 1
słoiczek
- papryka ostra ½ łyżeczki
- papryka słodka 1
łyżeczka
- pieprz ½ łyżeczki
- musztarda 1 łyżeczka
- wegeta 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- sól ½ łyżeczki
- ocet 2 łyżeczki
Przygotowanie :
1.Karkówkę pokroić na
niezbyt grube plastry.
2.Przyprawić solą,
pieprzem oraz wetrzeć wyciśnięty czosnek. Najlepiej odstawić na 2 h do
lodówki..
3.Na rozgrzanym oleju
obsmażyć karkówkę z każdej strony po 3 minuty.
4.Cebulę pokroić w
piórka i na tej samej patelni, po karkówce też lekko podsmażyć.
5.Karkówkę przełożyć do
naczynia żaroodpornego, przykryć podsmażoną cebulą.
6.Przygotować sos – wszystkie
składniki sosu wymieszać w blenderze.
7.Zalać sosem karkówkę,
przykryć i piec w piekarniku od 1,15 do 1 ½ godz. w temperaturze 180 st.
SMACZNEGO!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz