sobota, 5 kwietnia 2014

"Karkówka po cygańsku"


Uwielbiam ten sposób na karkówkę. Dzięki temu, że dusi się w sosie, a wcześniej zamarynuje się w czosnku, po upieczeniu jest miękka i soczysta. Dość ciężkie mięso staje się delikatne. Do tego pyszny sos. Dobry i syty obiad, którego przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Czas pieczenia jest dłuższy, ale karkówka piecze się sama,  więc po włożeniu jej do piekarnika możemy zająć się czymś innym.  Można podać z ziemniaczkami, ale również samodzielnie, jako np. danie główne na domowej imprezie;).

Porcja na 4 osoby :

Składniki :

- karkówka 1 kg
- czosnek  3 duże ząbki
- cebula  3 szt.
- sól
- pieprz
- olej
Sos :
- woda 1 ½ szklanki
- keczup Włocławek 1 słoiczek
- papryka ostra ½ łyżeczki
- papryka słodka 1 łyżeczka
- pieprz ½ łyżeczki
- musztarda 1 łyżeczka
- wegeta 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- sól ½ łyżeczki
- ocet 2 łyżeczki

Przygotowanie :

1.Karkówkę pokroić na niezbyt grube plastry.
2.Przyprawić solą, pieprzem oraz wetrzeć wyciśnięty czosnek. Najlepiej odstawić na 2 h do lodówki..
3.Na rozgrzanym oleju obsmażyć karkówkę z każdej strony po 3 minuty.
4.Cebulę pokroić w piórka i na tej samej patelni, po karkówce też lekko podsmażyć.
5.Karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć podsmażoną cebulą.
6.Przygotować sos – wszystkie składniki sosu wymieszać w blenderze.
7.Zalać sosem karkówkę, przykryć i piec w piekarniku od 1,15 do  1 ½ godz. w temperaturze 180 st.





 SMACZNEGO!:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz