Mój ostatni sałatkowy
ulubieniec. Konkretna, ale nie ciężka sałatka. Dobry pomysł np. na drugie
śniadanie na cały dzień w pracy. Proponuję dwie opcje sosu, bardziej na
świeżo czyli tylko z dodatkiem oliwy cytrynowej lub z sosem jogurtowym. Sposoby podania też mogą być rożne, składniki układane warstwowo, wymieszane
lub położone po porostu na jednym talerzu. Każda z propozycji prezentuję się świetnie:).
Składniki :
- sałata rzymska
- pomidorki koktajlowe
250 g
- cebula czerwona 1
szt.
- jajka 3 szt.
- boczek 10 cieniutkich
plasterków
- oliwa z cytryną 1
łyżka
- chleb 2 kromki
- masło klarowane 1
łyżka
- pieprz
- sól
Przygotowanie :
1.Ugotować jajka.
2.Przygotować grzanki –
pokroić kromki chleba w kostkę i podpiec na suchej patelni, aż będzie chrupki.
3.Plastry boczku
pokroić na 3 części, podsmażyć na maśle klarowanym aż będzie chrupiący. Po
usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy.
4.Sałatę porwać, oprószyć
solą morską i polać oliwą z cytryną, wymieszać.
5.Pomidorki przekroić
na pól, ułożyć na sałacie, lekko posolić
i popieprzyć.
6.Jajka przekroić na
ćwiartki, również delikatnie doprawić, dołożyć do sałatki.
7.Dodać boczek i
posypać grzankami.
P.S. Jeżeli sałatkę
chcemy podać z sosem jogurtowym, to gęsty jogurt mieszamy z łyżką majonezu, kilkoma
kroplami cytryny i ulubionymi z ziołami. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
SMACZNEGO!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz