wtorek, 8 kwietnia 2014

"Sałatka Cezar z jajkiem"


Mój ostatni sałatkowy ulubieniec. Konkretna, ale nie ciężka sałatka. Dobry pomysł np. na drugie śniadanie na cały dzień w pracy. Proponuję dwie opcje sosu, bardziej na świeżo czyli tylko z dodatkiem oliwy cytrynowej lub z sosem jogurtowym. Sposoby podania też mogą być rożne, składniki układane warstwowo, wymieszane lub położone po porostu na jednym talerzu. Każda z propozycji prezentuję się świetnie:).

Składniki :

- sałata rzymska
- pomidorki koktajlowe 250 g
- cebula czerwona 1 szt.
- jajka 3 szt.
- boczek 10 cieniutkich plasterków
- oliwa z cytryną 1 łyżka
- chleb 2 kromki
- masło klarowane 1 łyżka
- pieprz
- sól

Przygotowanie :

1.Ugotować jajka.
2.Przygotować grzanki – pokroić kromki chleba w kostkę i podpiec na suchej patelni, aż będzie chrupki.
3.Plastry boczku pokroić na 3 części, podsmażyć na maśle klarowanym aż będzie chrupiący. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy.
4.Sałatę porwać, oprószyć solą morską i polać oliwą z cytryną, wymieszać.
5.Pomidorki przekroić na pól, ułożyć na sałacie,  lekko posolić i popieprzyć.
6.Jajka przekroić na ćwiartki, również delikatnie doprawić, dołożyć do sałatki.
7.Dodać boczek i posypać grzankami.
P.S. Jeżeli sałatkę chcemy podać z sosem jogurtowym, to gęsty jogurt mieszamy z łyżką majonezu, kilkoma kroplami cytryny i ulubionymi z ziołami. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.







SMACZNEGO!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz