wtorek, 29 kwietnia 2014

"Krewetki tradycyjnie"


Coś dla miłośników owoców morza:). Ja z pewnością jestem jedną z nich;). Ich zapach kojarzy mi się z wakacjami, słońcem i powiewem świeżego powietrza. Pewnie Ci z Was, którzy uwielbiają krewetki, mają swoje sposoby na ich przygotowanie. Proponuję swój, całkiem niezły;). Błyskawiczne i smaczne danie lub przystawka. Dobrze smakuje np.w zestawie z bagietką i świeżą sałatką. Przepisy na inne sposoby na krewetki też na pewno się pojawią wkrótce na blogu:).
 Mam nadzieję, że wypróbujecie…:)

Składniki :

- krewetki (black tiger) ok.250 g
- czosnek  4 ząbki
- masło klarowane  1 łyżka
- chili  1 szczypta
- pietruszka natka
- sól  1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
- wino vermouth Martini/ Cin Cin  25 ml

Przygotowanie :

1.Jeżeli mamy zamrożone krewetki, rozmrażamy je. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
2.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy na patelnię wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę.
3.Dorzucamy krewetki, posypujemy chili i mieszamy. Smażymy  na jednej stornie 2 minuty.
4.Mieszamy smażymy jeszcze  minutę i podlewamy winem.
5.Na dużym ogniu smażymy jeszcze dwie minuty, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i smażymy jeszcze minutę.






SMACZNEGO!:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz