czwartek, 30 stycznia 2014

"Ciasto a’la Raffaello"


Ciasto powstało w zeszły niedzielny poranek:). Wybrałam się do sklepu i sama nie wiedziałam na jakie ciasto mam ochotę. Kupiłam wiórki kokosowe, płatki migdałowe i… krakersy;). W domu miałam herbatniki i masę krówkową. Postanowiłam wykorzystać wszystkie produkty i słodkie troszkę przełamać słonym;). Jako główną masę do przekładania, postanowiłam wykorzystać budyń własnej roboty, który już wcześniej robiłam do orzechowca. Efekt… – wow!;).
Ciasto przez połączenie herbatników ze słonymi krakersami nie jest bardzo słodkie, do tego łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze - bez pieczenia!;)


Składniki:

- krakersy 2 op. (ok.290 g)
- herbatniki 200 g
- wiórki kokosowe 140 g
- płatki migdałowe 60 g
- masa krówkowa o smaku orzechowym 1 puszka (ok.380g)

Budyń :
- mleko 2,5 szklanki
- cukier 0,5 szklanki
- cukier waniliowy 1 szt.
- mąka pszenna 1 łyżka
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- jajko 1 szt.
- margaryna Kasia 1 kostka

Przygotowanie:

1.Na początek najlepiej ugotować budyń, ponieważ należy go odstawić do wystygnięcia.
2.2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
3.0,5 szklanki mleka dokładnie wymieszać z mąkami i żółtkiem, dodać do gotującego się mleka i wymieszać.
4.Po wystudzeniu budyń zmiksować z kostką Kasi.
5.Masę korówkową włożyć do garnka z gorącą wodą i gotować ok.20 minut.
6.Wiórki kokosowe i płatki migdałowe zarumienić na suchej patelni.
7.Na blachę (ja używałam o wymiarach 39,5x23,5) wyłożoną papierem do pieczenia rozkładać kolejno warstwy :
- krakersy na przemian z herbatnikami
- budyń
- krakersy z herbatnikami
- budyń
- krakersy z herbatnikami
- masa korówkowa
- wiórki z płatkami  
8.Najlepiej odstawić  do lodówki na kilka godzin.






SMACZNEGO!:) 

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczne ciasto polecam. Dziękuje jeszcze raz za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń