Ciasto powstało w zeszły niedzielny
poranek:). Wybrałam się do sklepu i sama nie wiedziałam na jakie ciasto mam
ochotę. Kupiłam wiórki kokosowe, płatki migdałowe i… krakersy;). W domu miałam
herbatniki i masę krówkową. Postanowiłam wykorzystać wszystkie produkty i słodkie
troszkę przełamać słonym;). Jako główną masę do przekładania, postanowiłam
wykorzystać budyń własnej roboty, który już wcześniej robiłam do orzechowca. Efekt…
– wow!;).
Ciasto przez połączenie herbatników ze
słonymi krakersami nie jest bardzo słodkie, do tego łatwe w przygotowaniu i co
najważniejsze - bez pieczenia!;)
Składniki:
- krakersy 2 op. (ok.290 g)
- herbatniki 200 g
- wiórki kokosowe 140 g
- płatki migdałowe 60 g
- masa krówkowa o smaku orzechowym 1
puszka (ok.380g)
Budyń
:
- mleko 2,5 szklanki
- cukier 0,5 szklanki
- cukier waniliowy 1 szt.
- mąka pszenna 1 łyżka
- mąka ziemniaczana 3 łyżki
- jajko 1 szt.
- margaryna Kasia 1 kostka
Przygotowanie:
1.Na początek najlepiej ugotować budyń,
ponieważ należy go odstawić do wystygnięcia.
2.2 szklanki mleka zagotować z cukrem i
cukrem waniliowym.
3.0,5 szklanki mleka dokładnie wymieszać
z mąkami i żółtkiem, dodać do gotującego się mleka i wymieszać.
4.Po wystudzeniu budyń zmiksować z
kostką Kasi.
5.Masę korówkową włożyć do garnka z
gorącą wodą i gotować ok.20 minut.
6.Wiórki kokosowe i płatki migdałowe
zarumienić na suchej patelni.
7.Na blachę (ja używałam o wymiarach 39,5x23,5) wyłożoną papierem do pieczenia rozkładać
kolejno warstwy :
- krakersy na przemian z herbatnikami
- budyń
- krakersy z herbatnikami
- budyń
- krakersy z herbatnikami
- masa korówkowa
- wiórki z płatkami
8.Najlepiej odstawić do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO!:)
Bardzo smaczne ciasto polecam. Dziękuje jeszcze raz za przepis :-)
OdpowiedzUsuń